Complete kralenshop met voordelige collectie van goede kwaliteit!

Een boho-ketting met veren maken

Hoe leuk is dat! Zonder ingewikkelde technieken zo'n leuke verenketting maken. Hoe, dat leg ik hieronder uit.

Wat heb je nodig voor het maken van deze ketting:
2 stukken imitatie leerveter van ca. 70 cm lang,
houten kralen in 6 en 8 mm,
metalen kralen met groot gat,
2 koordklemmetjes,
veren.

Qua gereedschap is het handig om een schaar en beadreamer (dat oranje ding) te hebben klaarliggen. Ook heb je nodig een platbektang en een kniptang. 

Werkwijze
Je begint met het afknippen van de ringetjes aan het eind van de koordklemmetjes, zodat je alleen nog maar een buisje hebt zonder bevestigingsoogje. Je schuift een koordklemmetje over het uiteinde van een stuk veterkoord en schuift daar de 'steeltjes' van twee veren in, twee veren dus per uiteinde. Schuif ze er zover doorheen dan ze er aan de andere kant van het buisje iets uitsteken. Buig dan de laatste cirkel van de spiraal, aan beide kanten van het buisje, dicht, zo dat de veren goed vast zitten aan de veter. Uitstekende uiteindes knip je af met de kniptang.

De volgende stap is het schuin afknippen van de andere uiteindes van de veter. Dit doe je zodat je vrij makkelijk de kralen aan de veter kan rijgen. Het is leuk om de ene kant met de veren iets lager te laten vallen dan de andere kant. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aan het ene koord wat meer kralen te rijgen dan aan het andere koord. 

Houten kralen zijn handig om met veterkoord te gebruiken. Het gat is vaak wat ruimer dan dat van glaskralen en het voordeel is, dat het rijggat nog wat groter gemaak kan worden met bijvoorbeeld zo'n beadreamer. Door het gat van zo'n houten kraal, zo'n 2 mm groot, krijg je 1 koord. Om de ketting bij elkaar te krijgen heb je een kraal nodig met een gat van ca. 3 mm, waar je dus 2 koorden doorheen moet trekken. Je doet het puntje in het rijggat en duwt het zo ver mogelijk door de kraal. Als het puntje er aan de andere kant uitsteekt, pak je hem vast met de platbektang en trek je hem er verder doorheen. Ook hier kun je die beadreamer, dat oranje ding, gebruiken. Met het smalle puntje kun je het koord verder door de kraal duwen, als het anders niet lukt. 

De rest van de ketting werk je af naar wens. Je kunt op een paar punten nog wat houten kralen rijgen, of de bovenkant verder rustig laten. Helemaal bovenaan rijg je nog zo'n metalen kraal waar twee koorden doorheen kunnen. Deze moet wel goed strak zitten, dan kan hij dienen als verstelbare sluiting. Aan het eind doe je een knoopje in de koorden, zodat de sluiting er niet af kan schuiven. 

Natuurlijk kun je ook afhechten met een knoop, als je de ketting altijd op dezelfde (wat langere) lengte wil dragen. Hij moet dan wel over je hoofd passen. Met een sluiting kan natuurlijk ook. Je moet dan nog eindklemmetjes aan de veter zetten, ringetjes en een sluiting. 

Succes! En je weet het, met vragen....

 

 

 

Contactgegevens