Complete kralenshop met voordelige collectie van goede kwaliteit!

Professionele armbandjes maken

Iedereen vindt armbandjes leuk en ook van het maken ervan kan je een hoop plezier hebben! Hoe doe je dat nu, professioneel armbandjes maken? 

Eigenlijk heb je niet eens zoveel dingen nodig. Hieronder laat ik zien hoe je met weinig spullen armbandjes maakt die zo uit de winkel lijken te komen.

Wat heb je wel nodig?

Iets om de kralen op uit te leggen. Bijvoorbeeld een kralenlegbord, maar als je dat niet hebt lukt het ook prima met een theedoek of handdoek. Leg je de kralen uit op tafel, dan rollen ze alle kanten uit. Leg je ze uit op een kralenlegbord of doek, dan blijven ze netjes op hun plaats liggen. 

Verder heb je natuurlijk kralen nodig, ook leuk (maar het hoeft niet) zijn bedeltjes, elastiek (ik adviseer 0.7 mm), een schaar en wanneer je geen kralenlegbord hebt, ook een liniaal. Die heb je nodig om de lengte van je armbandje te bepalen.
Standaard hou ik bij kinderen 16 cm aan, maar bij een dunnere pols kan dat best wat minder zijn en bij een wat dikkere pols wat meer. Hou die 16 mm gewoon aan als basis en pas dan de armband even rond de pols. Is de armband te groot, dan moet je er wat kralen afhalen. Is hij te klein, dan wat kralen erbij rijgen. En als je eenmaal weet dat je er altijd kralen af of juist bij moet doen, dan kun je natuurlijk die 16 cm aanpassen aan de maat die bij jou past. Dan ga je daarna uit van 15 cm of juist 17.


Kralen rijgen kan iedereen. Het gaat er juist om dat je ze zo rijgt, dat de armband er supermooi uitziet! Dus bedenk je hoe je dat gaat doen, dat heet een ontwerp. 

Dat ontwerp kan zijn: een armbandje helemaal van dezelfde kralen. Of twee kleuren om en om, een beetje zoals in mijn voorbeeld. Allerlei kleuren door elkaar kan, maar ook combinaties met andere vormen en kralen die niet even groot zijn. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden op een rijtje gezet. Je ziet armbandjes met en zonder bedeltjes, armbandjes die in kleur bij elkaar passen zodat ze als een setje gedragen kunnen worden, lieve kleurtjes en stoere armbanden en je kan ook eens ander materiaal gebruiken, zoals hout (armbandje rechtsonder). 

Ik rijg zelf altijd vanuit het midden. Ik begin dus met een kraal en rijg dan steeds aan beide kanten een kraal aan tot de armband lang genoeg is. Als je klaar bent met rijgen, moet de armband afgehecht worden. Dat is een moeilijk woord voor dichtknopen. Alleen die knoop gaat niet altijd goed. Hoe doe je dat nou?

Hieronder zie je op het eerste plaatje dat er een knoop in het elastiek wordt gelegd. Op plaatje twee zie je dat dat een dubbele knoop wordt. Alleen trek je die nog niet aan zodat er nog een opening in het midden zit. Door die opening trek je nog een keer één van de uiteinden van je elastiek. Dan het elastiek goed aantrekken.
Vraag hulp aan een volwassene als het toch niet lukt. Een trucje is nog om de knoop in te smeren met een beetje blanke nagellak. Wel even goed laten drogen. Dan knip je, zoals je op het laatste plaatje ziet, het elastiek af, zover van de knoop af als de helft van je vinger dik is ongeveer. En als je dan de kralen een beetje over de knoop heen schuift, zie je het knoopje helemaal niet meer.

Zo moet het lukken toch? En bedenk dat het elke keer dat je het doet, beter zal gaan. Je zal steeds beter zien welke kleuren en vormen mooi bij elkaar passen en ook het maken van de knoop zal elke keer makkelijker worden. Maak er wat moois van en als je vragen heb, dan zal ik ze met alle plezier beantwoorden. Succes!

 

 

 

Rijggat groottes

Niet alleen de grootte van een kraal is van belang, ook het rijggat erin. Door de grootte van het rijggat is een kraal op verschillende manieren te gebruiken. Hieronder wat algemene informatie over de rijggat groottes van kralen.

Een boho-ketting met veren maken

Hoe leuk is dat! Zonder ingewikkelde technieken zo'n leuke verenketting maken. Hoe, dat leg ik hieronder uit.

Wat heb je nodig voor het maken van deze ketting:
2 stukken imitatie leerveter van ca. 70 cm lang,
houten kralen in 6 en 8 mm,
metalen kralen met groot gat,
2 koordklemmetjes,
veren.

Qua gereedschap is het handig om een schaar en beadreamer (dat oranje ding) te hebben klaarliggen. Ook heb je nodig een platbektang en een kniptang. 

Werkwijze
Je begint met het afknippen van de ringetjes aan het eind van de koordklemmetjes, zodat je alleen nog maar een buisje hebt zonder bevestigingsoogje. Je schuift een koordklemmetje over het uiteinde van een stuk veterkoord en schuift daar de 'steeltjes' van twee veren in, twee veren dus per uiteinde. Schuif ze er zover doorheen dan ze er aan de andere kant van het buisje iets uitsteken. Buig dan de laatste cirkel van de spiraal, aan beide kanten van het buisje, dicht, zo dat de veren goed vast zitten aan de veter. Uitstekende uiteindes knip je af met de kniptang.

De volgende stap is het schuin afknippen van de andere uiteindes van de veter. Dit doe je zodat je vrij makkelijk de kralen aan de veter kan rijgen. Het is leuk om de ene kant met de veren iets lager te laten vallen dan de andere kant. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aan het ene koord wat meer kralen te rijgen dan aan het andere koord. 

Houten kralen zijn handig om met veterkoord te gebruiken. Het gat is vaak wat ruimer dan dat van glaskralen en het voordeel is, dat het rijggat nog wat groter gemaak kan worden met bijvoorbeeld zo'n beadreamer. Door het gat van zo'n houten kraal, zo'n 2 mm groot, krijg je 1 koord. Om de ketting bij elkaar te krijgen heb je een kraal nodig met een gat van ca. 3 mm, waar je dus 2 koorden doorheen moet trekken. Je doet het puntje in het rijggat en duwt het zo ver mogelijk door de kraal. Als het puntje er aan de andere kant uitsteekt, pak je hem vast met de platbektang en trek je hem er verder doorheen. Ook hier kun je die beadreamer, dat oranje ding, gebruiken. Met het smalle puntje kun je het koord verder door de kraal duwen, als het anders niet lukt. 

De rest van de ketting werk je af naar wens. Je kunt op een paar punten nog wat houten kralen rijgen, of de bovenkant verder rustig laten. Helemaal bovenaan rijg je nog zo'n metalen kraal waar twee koorden doorheen kunnen. Deze moet wel goed strak zitten, dan kan hij dienen als verstelbare sluiting. Aan het eind doe je een knoopje in de koorden, zodat de sluiting er niet af kan schuiven. 

Natuurlijk kun je ook afhechten met een knoop, als je de ketting altijd op dezelfde (wat langere) lengte wil dragen. Hij moet dan wel over je hoofd passen. Met een sluiting kan natuurlijk ook. Je moet dan nog eindklemmetjes aan de veter zetten, ringetjes en een sluiting. 

Succes! En je weet het, met vragen....

 

 

 

Variëren met bedeltjes en hangers

Deze keer wat tips over het werken met bedeltjes. Hoe laat je een bedeltje bijvoorbeeld wat meer opvallen? Hoe kun je bedeltjes gebruiken zonder dat het altijd een beetje hetzelfde resultaat geeft? Lees het in deze blog!

Sommige bedeltjes zijn prima geschikt om ze te pimpen met een plaksteen. Hierboven een voorbeeld van een bloembedel, waarbij je ziet wat een verschil het weer maakt als je een keer een plaksteen toevoegt. Natuurlijk stem je de rest van het sieraad er qua kleur op af.

Een bedel laat je er lekker uit springen door hem te combineren met iets wat contrasteert. Hier is er een zilverkleurige hanger op een rond stuk leer in donkerder tint bevestigd, maar je kunt ook denken aan combinaties met platte schelpbedels of dunne metalen bohemian hangers die vaak in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn.

Kleine hangertjes laat je opvallen door ze onder een grote kraal te hangen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Kies een mooie kraal in de juiste kleur, gebruik voor een mooie afwerking kraalkapjes. Hang het bedeltje aan de kettelstift, rijg kralen aan en draai een mooi oogje. Hierboven is dit aan een eenvoudige waxkoordketting gehangen. Meer heeft het ook niet nodig, toch?

Ook veel mogelijkheden tot variatie biedt de bedeltros. Hierboven een veterketting met een ring eraan, waaraan diverse bedels en bedeltjes bevestigd zijn. Door verschil in lengte creëren met ringetjes valt alles mooi boven elkaar en kun je grote en kleinere hangers en kralen combineren.

Zo kun je, al spelend met je materialen, steeds weer tot een vernieuwend resultaat komen! Succes!

 

Asymmetrische oorbellen maken

Oorbellen maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Nóg leuker is het om ze net even anders dan anders te maken. En dat doe je door een paar van twee verschillende oorbellen te maken. Asymmetrische oorbellen.

Wat heb je nodig?


Qua gereedschap heb je nodig een rondbektang en platbektang en eventueel een kniptang. Je hebt setjes nodig van twee verschillende bedeltjes. Oorhaakjes. Eventueel buigringetjes en stukjes ketting.

Bedeltjes
Het leuke is om setjes te maken van twee bedeltjes die qua betekenis of als gebruiksvoorwerp bij elkaar horen. Zo heb ik uitgezocht een pijl en boog, maan en sterren, slot en sleutelbos en een follow your heart bedeltje met een klein hartje. Bovenaan op de foto zie je al een paar oorbellen van een elfje op de maan met een sterretje. Maar ook een paard en een hoefijzer zou kunnen en zo zijn er vast nog wel meer combinaties te bedenken.

In dit geval gebruiken we hangertjes en onderdelen van antiek zilverkleurig metaal. Je kunt natuurlijk ook voor goudkleur of brons of een andere metaalkleur kiezen naar wens. We gebruiken de meest basic oorhaakjes, maar een ander oorhaakje kan natuurlijk ook. Soms heb je dan een extra buigringetje nodig, bijvoorbeeld bij klapoorbellen of oorstekers.

Werkwijze
Het bevestigen van een bedeltje aan een oorhaakje is echt heel makkelijk. Je buigt het oorhaakje open door het met een tangetje opzij te buigen. Zo blijft de ronding van het oogje behouden. Zie het oogje op het oorhaakje op de foto hieronder.

Daarna hang je het bedeltje aan het oogje en buig je het oogje dicht door het uiteinde van het oogje weer onder het bolletje te buigen. Bij de combinaties met een klein bedeltje, zoals het sterretje en het hartje vind ik het wel leuk om er een stukje ketting tussen te zetten. Hang dan de ketting aan het oogje van het oorhaakje en buig op dezelfde manier dicht. Buig een buigringetje open, eigenlijk op precies dezelfde manier, bevestig dat aan het onderste schakeltje ketting en hang daar het bedeltje aan. Buig het oogje dicht.

Op precies dezelfde manier maak je ook 'normale' oorbellen. Alleen gebruik je dan twee dezelfde bedeltjes. Als je eenmaal de slag een beetje te pakken hebt, erg makkelijk en véél goedkoper dan kant en klare oorbellen uit de winkel!

Hieronder een paar voorbeeldjes van asymmetrische oorbellen. Veel succes!

 



 

Contactgegevens