Complete kralenshop met voordelige collectie van goede kwaliteit!

Tangen voor het maken van sieraden

Tja, al die tangetjes. Welke gebruik je waarvoor?

Ik heb even een foto gemaakt van mijn eigen tangen. Ik heb een kniptang, een gladde en een geribbelde platbektang, een lange gladde platbektang en een rondbektang. Die kniptang is wel duidelijk denk ik, die gebruik je voor het afknippen van metaaldraad en kettelstiften. Maar dan die platbektangen...

Bij de platbektangen is het gedeelte waarmee je de sieraadonderdelen vastpakt vlak (plat dus). De tang met de ribbels heeft extra grip en is handig om ringetjes mee open en dicht te buigen en om kleine uiteindjes draad mee aan te trekken. Nadeel is dat er op datgene wat je ermee vastpakt kleine beschadigingen kunnen komen van de ribbels.

De hierboven getoonde platbektangen hebben een glad grijpoppervlak. Ideaal om veterklemmen en knijpkraaltjes en knijpkraalverbergers mee dicht te knijpen, en ook geschikt voor het open en dichtbuigen van ringetjes. Je hebt minder kans op beschadigingen dan met de geribbelde platbektang. De tang met de lange smalle bek is handig wanneer je bijvoorbeeld maar een krappe ruimte hebt tussen kralen om je knijpkraaltje dicht te knijpen.

Met de rondbektang kun je oogjes maken aan een kettelstift of nietstift. Het grijpoppervlak is rond en verloopt van klein naar groot. Buig je de kettelstift aan het begin van de bek dan krijg je een klein oogje en hoe verder je gaat, hoe groter het oogje wordt. Zo kun je de oogjes maken in de maat die het best past bij je project.

Eigenlijk zijn dit de basistangen die je nodig hebt. Je kunt je redden met een kniptang, platbektang en rondbektang. Er bestaan ook tangen met een gekromde bek. Waar die nou handig voor zijn zou ik niet weten, ik heb er nooit behoefte aan gehad. Ook bestaan er combitangen. Die hebben een deel rondbek, een deel platbek en ook een deel waarmee je kunt knippen. Op zich kun je daar wel wat mee, maar het heeft wel zijn beperkingen. Met het rondbek deel kun je minder verschillende maten oogjes maken en je hebt er minder grip mee. Wanneer je langer bezig bent met sieraden maken zul je merken dat je een voorkeur krijgt voor een bepaalde tang of merk je dat je eigenlijk nog net een tang tekort komt die je met dat werkje van pas zou komen.

Contactgegevens