Complete kralenshop met voordelige collectie van goede kwaliteit!

Armbandjes maken, tips & trucs

De armbandjes in dit artikel zijn allemaal geregen op elastiek. Zowel kinderen als volwassenen vinden het makkelijk: je zit niet te klungelen met de sluiting van de armband. Ook voor de sieradenmakers is het handig: als je armbanden hebt liggen van 17, 18 en 19 cm heb je qua volwassen maten eigenlijk voor iedereen wel iets wat past. 

De eerste tip is er één over het afhechten van het elastiek. Knopen blijven goed zitten wanneer je afhecht met een dubbele knoop. Trek, wanneer je de tweede knoop legt, die niet gelijk helemaal aan. Zo krijg je een lus, waar je de beide uiteinden van het elastiek nog een keer doorheen haalt. Nu stevig maar voorzichtig aantrekken, zowel aan de uiteinden als aan de armband, net naast de knoop. De knoop zal niet meer los gaan.

Het meest basic armbandje dat je kunt maken is een armbandje met allemaal dezelfde kralen. Toch kun je door de grootte van de kralen, de kleur en het materiaal, zo'n armbandje al laten aansluiten bij een thema of stijl. Een armbandje van rocailles oogt fijntjes, een armband van hout wat robuuster. Of je kiest voor de elegante uitstraling van glasparels of facet geslepen glaskralen. Bij de armband op de foto hierboven hebben we een drietal bedeltjes toegevoegd aan de glaskralen, waardoor deze in combinatie met de oranje kleur helemaal aansluit bij het thema Koningsdag.

De armbanden hierboven zijn gemaakt in patroon. Meestal begin ik dan in het midden met rijgen, kijk bijvoorbeeld naar het kinderarmbandje rechts met de ster. Ik ben begonnen met de ster en heb steeds links en rechts daarvan hetzelfde geregen, waarbij bepaalde groepjes kralen dan steeds terugkomen. Zo krijg je speelse en afwisselende armbanden, zeker ook als je contrasterende kleuren gebruikt zoals in de foto links met de combinatie zwart-wit. Kijk ook naar het verschil in materiaal. Het gebruik van de acryl kralen in combinatie met de metallook sterkralen geeft echt een kinderarmband als resultaat, terwijl de combi van glasparels met de zwarte facetkralen en stras rondellen heel chique is: geschikt om te dragen bij een trouwerij of met Kerst.

Hierboven zie je dan weer variaties op het rijgen in patroon: deze armbandjes zijn gedeeltelijk in patroon geregen en voor de rest aangevuld met allemaal dezelfde bijpassende kralen. Dit kan ook een handige manier zijn om die laatste paar kralen die je nog hebt liggen, de restjes dus, te verwerken in een armband. Ik maak veel gebruik van zilverkleurige accenten. Dit kunnen metalen kralen zijn, of kunststof kralen met een metalen coating, metallook kralen dus. Dit geeft een sieraad vaak net wat meer body, een beetje extra afwisseling.

Dit lieve armbandje in rozetinten is volledig asymmetrisch geregen. Dat kan dus ook. Wissel dan af in kleur en grootte, waarbij je moet opletten dat het geen kermis wordt en de armband toch mooi in balans blijft. Het leuke is dat zo'n asymmetrisch armbandje dan weer heel leuk combineert met een deels in patroon geregen armband, waarbij dezelfde kleuren terugkeren (zie foto onderaan). Een leuke set is zo gemaakt.
Al deze armbanden zijn elastisch, dus ervaring met sieraden maken heb je eigenlijk niet nodig. Je hoeft hier niet met ringetjes en knijpkralen te prutsen: iedereen kan het.
Varieer met het maken van je armbanden. Voeg naar eigen idee bedeltjes toe en denk ook aan lint of koord erom heen. Zo kun je verschillende armbanden samenvoegen tot set, of gewoon een extra detail toevoegen in de vorm van een strik. Varieer ook met de metaalkleur. Antiek zilverkleur is een beetje standaard en het gebruik van antiek bronskleurig metaal geeft een beetje een vintage look. Goudkleur is juist weer heel trendy. 

 

Contactgegevens